plate-ny-flat-80-4
Topbort
GudindemBG-95
 

 

Overskrifter-cybonbon1

Cybele Onana Bonakouvi er uddannet mag.art og Ph.D. i kunsthistorie fra Københavns Universitet med en afhandling, der omhandler en gammel kirke fra 800-tallet i Loiredalen i Frankrig. Kirkens helt specielle udsmykning er unik i verden, idet den kobler kristne, jødiske og muslimske elementer i en smuk total iscenesættelse. Desuden er den præget af sofiskeret håndværk, som delvist har overlevet tidens tand. Afhandlingen afspejler dermed nogle af hendes store interessesfærer: fremmede kulturer, brobyggerarbejde, spiritualitet og sanseverdenens æstetik.

I sin egen søgen efter ståsted har mystikere fra forskellige egne af verden: kristne munke, sufimystikere, kabbalister, den indiske mystiker Osho og flere andre inspireret hende dybt. Som dem oplever hun verden besjælet af Guds nærvær igennem naturens skønhed, musikkens klange og kunstens former og farver. Og den dybe smerte som mange af dem giver udtryk for har også været en banebrydende indvielsesvej på hendes egen rejse gennem livet. I følge Cybele Onana Bonakouvi må tro opleves som et levende kildevæld for at kunne nære sjælen. Når den individuelle tro er baseret på en tilbagevendende oplevelse af helligt nærvær - en overgivelse til det i os, som er evigt - kan den tåle at stå side om side med andre opfattelser uden at føle sig truet.

Som kunsthistoriker har hun især beskæftiget mig med senantikken og middelalderen; et univers, der med sine symboler, tegn og arketyper i høj grad appellerer til hendes egen måde at tænke på. Igennem mere end tyve år har hun brugt sin viden i forbindelse med udstillinger på en række af landets store museer, redaktionsarbejde til fremme af forståelse mellem forskellige kulturer, foredrag på institutioner og skoler samt dokumentarfilm. Hun har således arbejdet på Davids Samling, Nationalmuseet og Louisina og været medredaktør af to kunsttidskrifter.

I dag koncentrerer hun sig om sine filmprojekter og arbejder som foredragsholder og storyteller i utallige sammenhænge, især når det drejer sig om kulturforståelse og brobyggeri samt fortolkninger af eventyr, myter og bibelhistorie for børn og voksne. Hun arrangerer desuden kulturhistoriske og spirituelle rejser især til Frankrig.

Sidst men ikke mindst har hun udviklet sin egen serie af ansigts, krops- og parfumeolier, der alle er knyttet til det kabbalistiske livstræ samt hele det mytologiske univers. De er et resultat af en “medfødt” næse kombineret med hendes viden og indsigt indenfor kunst, skønhed, velvære og magi. Hun hylder traditionen men også den unikke vej, som hvert menneske må følge gennem den indre labyrint; en vej, hvis fornemste mål er sjælens forankring i kroppen og balancen mellem indre mand og indre kvinde.

 


CybiTree-200w-1

Til en veninde
- et kærlighedsdigt til alle skønne gudinder

Der er en trolddom på din læbe
der er en afgrund i dit blik
der er i lyden af din stemme
en drøms æteriske musik

Der er en klarhed på din pande
der er et mørke i dit hår
der er en strøm af blomsterånde
omkring dig, hvor du står og går

Der er en skat af evig visdom
i smilehullet på din kind
der er en brønd, en sundhedskilde
for alle hjerter i dit sind

Der er en verden i dit indre
en sværmerisk, kaotisk vår
som jeg umulig kan forglemme
som jeg tilbeder og forstår

(Emil Aarestrup)

 
Sitemap

CHIRON v/ Cybele Onana Bonakouvi Ph.D  Mob. +45 22 42 06 24  Copyright © 2006 / 11

Send e-mail til Cybele Onana